17. maj 2008

Adrenalin in pustolovski vikend

Po udeležbi na Ljubljanski mestni avanturi, sem poln zanosa po preizkušanju raznoraznih kajakov, kanujev, raftingov, kanjoningov in hidrospeedov ter podobnih vragolij (adrenalisnki park, itd.)
V službi se mi obeta sredi junija obisk adrenalinskega parka, upam pa, da se mi tudi julija, po dobljeni stavi, obeta tale adrenalinski vikend v Trenti.
Sicer finančno še ni potrjen (moje finance so kritične), ampak vseeno, tole je vključeno:
  • 2 x polpenzion
  • Rafting
  • Canyoning
  • Plezanje
  • Kajak
  • Kolesarjenje
  • Prosto potapljanje
Prosto potaplanje z veseljem zamenjam s kakšnim dodatnim Hidrospeedom ali kaj podobnega :)


Stava

Ob poplavi stav in merjenj moči, priznam, meni do sedaj ni šlo najbolje, imava z Natašo posebno stavo, katere vsebina naj ostane skrita.
Gre za to, da imava več "vmesnih" ciljev in posledično nagrad. Tak se mi, upam da, sredi junija obetajo nove superge Salomon XT Wings, sredi julija pa pustolovski vikend.

Jutranje bujenje in iskanje budilke

Ob današnji množični uporabi mobilnikov in njihovih alarmov ter ponovnih padcev v komo po ugašanju budilke, je tale gadget idealen za bujenje sredi noči, Puzzle Alarm Clock.

Za prenehanje tuljenja je treba najti vse tri koščke in jih pravilno vstaviti v prostorčke. Verjetno bi zgledal ob ugašanju te budilka tako, kot Lana lani, ko se je še učila ločevati krog od kvadrata.

Odpiranje vode pred kopanjem


Pravzaprav je tale pripomoček namenjen nam, paničnim staršem, ki se v skrbi za svojega otroka ne poslužujemo več komolcev za preizkušanje temperature vode. Danes se z Lano že mirno tuširamo in vodo točimo po občutku, ampak se prav spominjam prvih kopanj, ko sva preizkušala ali je ali ni, in to ne enkrat.
Termometer za "vročino" vode, je "kulski" gadget za hitro določanje temeprature vode, se vklopi avtomatsko, ko pride v stik z vodo in je seveda obenem lahko tudi igračka.

Višina

Tako je, sem eden od tistih, ki se boji višine. Pa ne kar tako, vsake višine. Načeloma brez problema letim z letalom, pridem na kakšen hrib oziroma goro. Problem imam predvsem takrat, ko je "ravnine" okoli mene in med praznino navzdol bolj malo. In prav zaradi tega bo očitno zadnje darilo moje mame, očeta in sestre, polet z jadralnim padalom v tandemu, ostalo neizkoriščeno oziroma se bo po zraku vozila Nataša.

Za pokušino pa video iz Kraljevske poti (El Caminito del Rey) v Španiji, po kateri so nekoč tovorili gradbeni material. Danes je uradno zaprta, a oblegana z avanturisti.
Predvsem je zanimivo tam od 1:20 do 1:26 :)

Stava, Inot in Tae

Že kar nekaj časa smo spremljali divje priprave enega forumovca (Tae) proti drugemu (Inot, ko sta skušala premagati en drugega na 10 km teka. Po pričakovanju je zmagal Inot in sicer (kot izkušenejši) s pomočjo taktike.

Pohajkovanje - Stari grad z Lano

Že pred kakšnim letom smo za potrebe našega "gorništva" in izletništva nabavili ultimativni nahrbtnik za nošenje otrok do 20 kil (če naša nenavajena mestna ramena to težo sploh še zdržijo). Po študiji (ki sicer ni bila tako podrobna kot za voziček) smo se skupaj z Lano odločili za Deuter Kid Comfort II, ki naj bi imel vse kar rabimo in še več. Resnično se pozna, da ga izdeluje podjetje, ki ej specializirano za izdelavo nahrbtnikov, saj verjetno še nikad nisem imel tako kvalitetnega in udobnega hrbtišča.

Po predtestiranju je sicer doživel ognjeni krst na Veliko planino z Lano v glavni vlogi in Natašo ter bodočim tastom v stranskih vlogah.


In takole midva na poti na Stari grad.


13. maj 2008

Treniraj trdo, zmaguj z lahkoto

Ne, naslov ne odraža mojega psihofizičnega stanja :)
Je naslov knjige (v originalu Train Hard, Win Easy: More Fire: How to Run and Train the Kenyan Way), kjer avtor Toby Tanser (njegov blog) opisuje vzroke za izjemne uspehe kenijskih tekačev.
Pred kradkim je izšla njegova nova knjiga More Fire: How to Run and Train the Kenyan Way

Toby Tanser je ustanovitelj in vodja dobrodelne organizacije Shoe4Africa, ki skozi šport osvešča prebivalce Afrike o nevarnosti virusa HIV. Poleg tega zbirajo rabljene tekaške superge, ki jih nato podarijo nadebudnim afriškim tekačem, organizirajo različne dogodke, itd.

12. maj 2008

HRM brez pasu ali kako se znebiti nadležnega "modrca"

Za vse tekače, fitneserje, kolesarje in ostale, ki jih zanima koliko divje jim srce utripa med raznoraznimi pustolovščinami, je značilno, da si običajno namestijo "modrc", merilec in oddajnik srčnega utripa. Praktično vsi konkurenčni izdelki (Polar, Suunto, Sigma, ...) imajo merilec rešen na ta način, kdor pa si želi alternative, pa ima na voljo tole:
Ura z osnovnimi funkcijami merjenja časa in srčnega utripa, odštevanje časovnih intervalov, con ciljnega utripa, števec kalorij, ... Cena, sitnica, 60 gringoških $ oz. zaenkrat 38 €.
Še stran prodajalca

TummyShield

Za vse mamice oz. bodoče mamice, ki jih takšne in drugačne novice o nesrečah vznemirijo, so "kaznilniški Angleži" iz Avstralije razvili poseben sistem za pripenjanje v avtomobilu.
Sicer obstajajo navodila za varno pripenjanje v avtomobilu z običajnim varnostnim pasom, ker pa je pripenjanje oteženo zaradi različnih dejavnikov, je tole nekakšna alternativa:

Še pot do njihove strani --> TummyShield

Lanina čelada

Po teku iz prejšnjega psota smo se ustavili v športni trgovini najboljšega soseda in Lana ima novo "gobico" za zaščito svoje tukaličje glave, ko se bomo v bližnji prihodnosti počasi začeli skupaj voziti na kolesarske izlete. Kaj več o sedežu pa po nakupu.

11. maj 2008

Tek trojk

Letošnja udeležba naTeku trojk je bila sicer šele moja druga po vrsti. Prejšnja leta sem manjkal tkao zaradi poškodb ali udeležbe na terenskih vajah.
Letos smo poskušali sestaviti najboljšo trojko, Zen trojko, Bor, Nataša in jaz. Na žalost zaradi tritedenskega bolehanja v družini (prek Lane si izmenjujeva prehlade in vnetja ušes) se je Nataša vzdržala mamljivi prenovljeni trasi in tako sva z Borom na internetu našla zamenjavo, ki pa se je izkazala za nezanesljivo. Tilna do štarta ni bilo na spregled, zato sva se odločila, da bova štartala sama. Rešil naju je slučajno mimoidoči trboveljčan Bojan, ki je pripeljal ženo na tek in si je s tekom malo krajšal čas.
Presenetljivo, glede na količino teka v zadnjem času in bolezen, ki nas pesti že od srede aprila (v različno močnih intervalih), smo s časom 1:04:29 odtekli dobrih 12 km, kar kaže na to, da očitno še vedno tečem nas tare zaloge, ki pa počasi kopnijo.
Še nekaj slikic: